Hoe werkt de no-riskpolis van UWV?

Hoe werkt de no-riskpolis van UWV?

Wij zijn er voor de volle 100% van overtuigd dat iemand met een arbeidshandicap of chronische ziekte een kans verdient op de arbeidsmarkt. Wij snappen echter ook dat jij als werkgever een risico neemt door zo iemand aan te nemen. Wat als je werknemer terugvalt of het werk niet aankan en ziek wordt? Er zijn gelukkig een aantal regelingen die je hierin beschermen. Eén daarvan is de no-riskpolis. Hieronder geven we antwoord op vier belangrijke vragen hierover.

Wat is de no-riskpolis?

Dit is een regeling voor werkgevers die iemand met een arbeidsbeperking in dienst nemen. Als zo iemand ziek wordt, heb je als werkgever recht op een Ziektewetuitkering. Je betaalt dan gewoon salaris door, maar ontvangt hier wel compensatie voor van het UWV. Een Ziektewetuitkering is 70 tot 100% van het dagloon. De exacte hoogte hangt af van het percentage dat jij hebt afgesproken om door te betalen bij ziekte. Het UWV volgt deze afspraak.

Hoe maak ik gebruik van de no-riskpolis?

Aanvragen van de no-riskpolis hoeft niet en er is ook geen fysieke polis. Je doet gewoon een ziekmelding bij het UWV en daarbij geef je aan dat je werknemer recht heeft op de no-riskpolis. Je werknemer ziek melden doe je hier binnen zes weken na de eerste ziektedag. Het UWV bepaalt vervolgens of je werknemer inderdaad recht heeft op een Ziektewetuitkering. Let er wel op dat je je werknemer ook weer beter meldt! Ontvang je ook loonkostensubsidie voor je werknemer? Die wordt tijdens de afwezigheid van je werknemer stopgezet.

Hoe lang loopt de no-riskpolis?

Je ontvangt een Ziektewetuitkering als je werknemer ziek wordt binnen vijf jaar vanaf de start van zijn dienstverband. Als je werknemer beschut werkt of onderdeel is van de banenafspraak geldt de no-riskpolis zolang hij werkt. Is dat niet het geval dan kan je werknemer na de eerste vijf jaar soms een verlenging van de looptijd aanvragen. Bijvoorbeeld als hij al een ernstige ziekte had.

Valt mijn werknemer onder de no-riskpolis?

Of je werknemer recht heeft op een no-riskpolis hangt af de situatie. Op de website van het UWV lees je meer over deze situaties en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. Als werkgever kun je niet direct bij het UWV informeren of je werknemer recht heeft op een no-riskpolis. Je kunt het wel zelf aan je werknemer vragen: als hij meer dan twee maanden in dienst is, is hij verplicht om dit te vertellen. Je kunt wel zelf kijken of hij in het doelgroepregister staat.  Werkzoekenden die hierin staan vallen onder de banenafspraak en gebben sowieso recht op no-risk. De banenafspraak is bedoeld om mensen die moeilijk aan een baan komen op weg te helpen.

Meer informatie over de no-riskpolis

Twijfel je of iemand in aanmerking komt voor de no-riskpolis of wil je er gewoon meer over weten? Neem dan gerust een keer contact met ons op. We helpen je graag verder. Want hoe minder vragen jij hebt, hoe lager de drempel wordt om iemand de kans te geven die dat verdient! Neem contact met ons op.