Vijf redenen om altijd een WIA-keuring aan te vragen

Vijf redenen om altijd een WIA-keuring aan te vragen

De WIA regelt in Nederland of je na ziekte of een ongeval recht hebt op een uitkering. Om te bepalen of je een uitkering krijgt moet je gekeurd worden. Een UWV-arts bekijkt dan hoeveel je erop achteruit gaat door je ziekte. Simpel gezegd: ga je er meer dan 35% op achteruit, dan heb je recht op een uitkering, anders niet. Hier vind je een handig filmpje van het UWV over een WIA-aanvraag. Dus als je van jezelf weet dat je er minder dan 35% op achteruit gaat, kun je die keuring net zo goed niet doen. Zonde van je tijd, toch? Niet altijd! Hieronder geven wij je vijf redenen om toch die keuring aan te vragen.

Reden 1: de toekomst

Je gaat door ziekte of een ongeval noodgedwongen minder uren werken. Daar ben je mooi klaar mee: je gaat minder verdienen dan voor je ziekte. Je uren gaan bijvoorbeeld van 40 naar 32; dat is 20%. Geen recht op WIA dus. Maar wat nu als je situatie straks verslechtert?

Want stel: door omstandigheden kun je na anderhalf jaar nog maar 24 uur werken. Als je je dan pas laat keuren neemt een arts die 32 uur als uitgangspunt, en niet de 40 uur die je oorspronkelijk werkte. Het UWV kijkt namelijk altijd naar het laatste contract vóór de keuring. Je gaat in de ogen van de arts dus van 32 naar 24. Dat is 25%: geen recht op WIA. Terwijl als jij je meteen had laten keuren van 40 (via 32) naar 24 uur was gegaan. Dan zit je op een verlies van 40% en had je wel recht gehad op WIA.

Het is geen fijne gedachte, maar bedenk dus altijd dat het slechter kan.

Reden 2: transitievergoeding

Bij aanpassing van het aantal uren in je contract – bijvoorbeeld van 40 naar 32 uur – heb je misschien wel recht op een transitievergoeding van je werkgever. Die vergoeding is eigenlijk voor als je ontslagen wordt, maar sinds 2018 krijg je hem ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt. Om hier aanspraak op te kunnen maken is een keuring niet noodzakelijk, maar het maakt je zaak wél sterker.

Reden 3: arbeidsongeschiktheidsverzekering

Veel arbeidsongeschiktheidsverzekeringen ‘volgen’ het UWV. Dit betekent dat ze pas uitbetalen als jij er door je ziekte meer dan 35% op achteruitgaat. Om hetzelfde rekenvoorbeeld aan te houden als bij reden nummer 1: als jij je pas laat keuren als je 24 uur kunt werken ga je van 32 naar 24 uur. Weer die 25% dus, en geen recht op geld. Vraag die keuring dus meteen aan als je van 40 naar 32 uur gaat!

Reden 4: pensioenvoorziening

Ook pensioenfondsen hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die keren ze uit als je tijdens je werkende leven door ziekte minder kunt werken. Of jouw pensioenfonds de 35% van de UWV-keuring volgt kun je checken bij een jurist, je werkgever of het pensioenfonds zelf. Laat je goed informeren!

Reden 5: no-risk

Na een WIA-keuring kom je in aanmerking voor een ‘no risk-polis’. Dit betekent dat een nieuwe werkgever de eerste 5 jaar je salaris niet hoeft door te betalen bij ziekte. Dat kan een reden zijn voor een werkgever om je ondanks je ziekte toch aan te nemen. Mooi meegenomen.

Conclusie

Denk goed na of je wel of geen WIA-keuring aanvraagt. Het is een hoop gedoe en levert soms flink wat stress op. Maar het kan (zeker in de toekomst) een hoop geld schelen. Als je een jobcoach hebt, vraag aan hem of haar wat je het beste kunt doen. En heb je die niet kun je altijd zelf bij het UWV of bij ons aankloppen voor advies.