Voordelen aannemen Wajong

Voordelen aannemen Wajong

Denk je erover om een Wajonger aan te nemen? Goed bezig, want zo geef je iemand écht een kans. Wellicht weet je dat er stimuleringsmaatregelen en voorzieningen zijn om eventuele risico’s te beperken. Hieronder zetten we de belangrijkste voor je op een rijtje.

Proefplaatsing

Om te beginnen kan je iemand aannemen op basis van proefplaatsing. Dat betekent dat iemand start met behoud van uitkering en je goed kunt onderzoeken of je een goede match bent voor elkaar. Je geeft iemand in feite het voordeel van de twijfel. Proefplaatsing kan je zien als een verlengde proefperiode, want je mag iemand twee maanden op proef in dienst nemen. Maximaal duurt een proefplaatsing zes maanden, maar dit is alleen in uitzonderlijke gevallen en met een goede beargumentering. In een andere blog van ons gaan we hier dieper op in. Die blog lees je hier.

Wajongere minder betalen dan wettelijk minimum

Een werknemer met een ziekte of handicap kan soms minder productief zijn dan vergelijkbare ‘gezonde’ werknemers. Als dat het geval is, kan je als werkgever recht hebben op loondispensatie. Je betaalt je werknemer dan tijdelijk minder dan het minimumloon. Hiervoor moet het UWV eerst een loonwaardebepaling uitvoeren, waarbij het functioneren van de werknemer vergeleken wordt met de ‘norm’ op o.a. het gebied van tempo, kwaliteit en nauwkeurigheid. Loondispensatie wordt vaak voor een jaar gegeven en daarna verlengd met één, drie of vijf jaar.

Loonkostenvoordeel

Dit is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers met één of meerdere werknemers in dienst die normaal gesproken lastig aan het werk komen. Hieronder vallen dus ook Wajongers. Voor de Wajong geldt een Loonkostenvoordeel (LKV) van € 1,01 per uur met een maximum van € 2.000,- per jaar. Je leest hier hoe je LKV kunt aanvragen.

Jobcoaching via UWV

Het voor het eerst aannemen van iemand met een Wajong kan vragen met zich meebrengen. Zowel voor jou als werkgever, maar ook voor de werknemer. Hoe zorg je er samen voor dat de tijd die je in elkaar investeert een duurzaam rendement oplevert? Want daar wil je voor gaan! Je kunt daarom een jobcoach inschakelen. UWV neemt deze kosten op zich en dit kan al bij een dienstverband vanaf 12 uur. De jobcoach denkt mee over hoe de werkplek het beste ingericht kan worden, kent de valkuilen van de Wajonger en kan zowel werknemer als werkgever op de werkvloer coachen. Zo creëert een coach, samen met jou, een situatie die de meeste kans van slagen heeft en duurzaam is.

De No-Riskpolis voor Wajongeren

Als je iemand in dienst neemt met een handicap of aandoening krijg je compensatie als hij of zij ziek wordt. De no-riskpolis noemen ze dat bij het UWV. Je betaalt wel gewoon het salaris door, maar ontvangt voor de dagen dat je werknemer niet kan werken een Ziektewet-uitkering. Je hoeft ook geen hogere premie te betalen voor de Ziektewet of als je werknemer in de WGA komt.

Advies?

Wil je meer weten over bovenstaande voordelen en hoe je die het beste kunt benutten? Vraag het ons of kijk op de site van Sociaal Payrollen. Zij kennen alle regelingen van binnen en van buiten en helpen je graag op weg. Zelf al een begin maken? Met de subsidiecalculator reken je zelf uit wat je voordelen zijn bij het aannemen van een Wajonger.