Inclusief ondernemen: Schipper Kozijnen

Inclusief ondernemen: Schipper Kozijnen

Eens in de zoveel tijd licht Partner in Werk een bedrijf uit dat zich voor een inclusieve manier van ondernemen inzet. Inclusief ondernemen draait in de kern om kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Verder spelen thema’s als waardering en werkgeluk voor het personeel veelal een rol. Elza Maas van Schipper Kozijnen geeft uitleg over hoe haar bedrijf aan inclusief ondernemen doet.

Schipper Kozijnen

Schipper Kozijnen is een Noord-Hollands familiebedrijf. Het bedrijf heeft vestigingen door het hele land. Al meer dan vijftig jaar plaatst en vervangt de organisatie met name kozijnen, deuren, schuifpuien en dakkapellen. Zodoende heeft Schipper vaak een belangrijke rol bij de bouw en renovatie van verschillende soorten panden en woningen.

Ook sociale huurwoningen vallen daaronder. Alle producten zijn duurzaam, hoogwaardig en onderhoudsarm en worden in de eigen fabriek gemaakt.

Inclusief personeelsbeleid

Vanuit haar rol als verzuimcoach is Elza de eerste die contact heeft met Partner in Werk. Dat contact gaat dan over kandidaten die of al werkzaam zijn bij Schipper, of er misschien gaan werken. Inclusief ondernemen komt er bij Schipper Kozijnen op neer dat je begeleiding en maatwerk biedt aan mensen met een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

Je kijkt dus naar wat voor werkzaamheden bij iemand passen. Wat heeft iemand daarnaast nodig om goed te functioneren? En hoe kun je diegene daarbij begeleiden? Ook als iemand gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, probeer je passend werk te bieden.

Door middel van haar grote netwerk probeert Schipper Kozijnen actief mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te trekken. Zo werkt Schipper nauw samen met constructiebedrijf De Verbinding in Groningen. Hier werken vooral dove mensen. Er is dus binnen het netwerk van Schipper ervaring met mensen met een arbeidsbeperking. Mensen kunnen dan ook altijd nog worden doorverwezen, mocht er bij Schipper zelf geen plek zijn.

Relatie van Schipper Kozijnen met Partner in Werk

Partner in Werk is hierbij een welkome hulp. Een jobcoach van Partner in Werk kent een kandidaat en diens achtergrond goed. Zo kan de jobcoach inschatten wat nodig is voor een duurzaam dienstverband. Bovendien is bij Partner in Werk alle kennis aanwezig over wet- en regelgeving en bijvoorbeeld Tweede Spoor-trajecten. Ook als iemand dreigt vast te lopen, kan Partner in Werk wat Elza betreft goede ondersteuning bieden.

Verschillende groepen

Bij inclusief ondernemen krijgt ook Schipper Kozijnen te maken met uiteenlopende groepen mensen binnen het personeel. Tenslotte kunnen mensen kampen met allerlei verschillende soorten fysieke of psychische aandoeningen. Iemand die doof is, heeft behoefte aan een heel ander type handvatten dan iemand met ADHD of autisme. Hoe ga je hier als organisatie eigenlijk mee om?

Ook dit komt volgens Elza neer op maatwerk. Zo doe je bijvoorbeeld een werkplekonderzoek. Hierbij ga je na wat voor soort omgeving binnen het bedrijf het beste bij iemand past. Bij Schipper Kozijnen ligt hier ook een rol voor de verzuimcoach. Elza kan dit in goede banen leiden en kan leidinggevenden ondersteunen. Per slot van rekening is het voor een leidinggevende handig om te weten wat een werknemer nodig heeft om goed te functioneren. Een jobcoach kan hier natuurlijk eveneens bij helpen.

Werkgeluk

Als onderdeel van inclusief ondernemen wil Schipper Kozijnen het werkgeluk van haar medewerkers bevorderen. Dit wordt onder meer gedaan door binnen de organisatie zoveel mogelijk samen te werken. Zo kan iedereen elkaar bijstaan.

Ook is er ruimte voor eigen inbreng. Werknemers kunnen met eigen ideeën komen of zeggen hoe ze dingen graag anders zouden zien. Waardering voor het personeel helpt wat Elza betreft erg mee als het om werkgeluk gaat. Tot slot is het volgens Elza belangrijk om als medewerker te kunnen doen waar je goed in bent. Iemand kan dan echt voldoening uit zijn of haar werkzaamheden halen.

Conclusie

Schipper Kozijnen is voor een groot deel zelf goed in staat om te zorgen voor een inclusief personeelsbeleid. Het grote netwerk van de organisatie en het samenwerkingsverband met bijvoorbeeld De Verbinding, waar vooral dove mensen werken, draagt hieraan bij. Elza heeft als verzuimcoach een belangrijke rol bij het leveren van maatwerk voor verschillende medewerkers. Zij kan ook leidinggevenden ondersteunen. Er wordt ingezet op werkgeluk, doormiddel van samenwerking binnen de organisatie en door medewerkers inspraak te geven.

Zonder meer is een externe partij als Partner in Werk daarnaast een helpende hand voor het plaatsen en begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De jobcoach is goed bekend met de achtergrond van een kandidaat. Verder kan de jobcoach inschatten wat iemand nodig heeft, of bemiddelen als iemand dreigt vast te lopen. Dat kan een dienstverband flink verduurzamen.