De vijf musts voor een werkervaringsplek

De vijf musts voor een werkervaringsplek

Werkervaringsplekken. Voor onze kandidaten zijn ze van onschatbare waarde. Onze jobcoaches zetten een werkervaringsplek in om kandidaten structuur te bieden, hun belastbaarheid te toetsen en hen de mogelijkheid te geven om in de praktijk te werken aan hun doelen.  Voor sommige kandidaten is de werkervaringsplek zelfs de eerste, onmisbare, stap op de arbeidsmarkt. Als onze kandidaat dan later met zijn of haar droombaan bezig is, krijgt zo’n werkervaringsplek nóg meer waarde.

Wat een werkervaringsplek is 

Misschien is dit de eerste keer dat je het begrip werkervaringsplek hoort, dus even een korte uitleg. Insiders noemen een werkervaringsplek vaak een WEP en voor het gemak doen we dat hier ook. Een WEP is bedoeld om commerciële bedrijven in staat te stellen mensen vrijwillig te laten werken zonder schijn van arbeidsverdringing 

Je neemt een kandidaat aan en samen met de jobcoach maak je afspraken over de duur en invulling van de WEP. De kandidaat werkt als het ware in ruil voor werkervaring en persoonlijke groei. Gedurende deze periode heeft zowel de kandidaat als jouw bedrijf de beschikking over advies en begeleiding van de jobcoach. 

Vijf musts om van onschatbare waarde te kunnen zijn 

Dat klinkt simpel, maar wat heb je als bedrijf eigenlijk nodig om iemand met een gerust hart een WEP te bieden? Dat leggen we je hieronder uit.

  1. Wilskracht
    Hier begint alles. Je moet van onschatbare waarde wíllen zijn. Om daar achter te komen moet je jezelf eerst een hele belangrijke vraag stellen. Wil jij het type bedrijf zijn dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans? Want daar doe je het allemaal voor.

  2. Genoeg werk
    Dit zit vaak wel goed. In ieder bedrijf is er wel een tekort aan werkende handen. Ondanks dat we het allemaal zo druk hebben, is het niet altijd even voor de hand liggend om iemand aan te nemen. Een WEP kan hiervoor een mooie uitkomst zijn!

  3. Tijd
    Let op, want hier gaat het nog wel eens mis! Soms is er binnen het bedrijf gewoon niet genoeg tijd om een kandidaat goed te kunnen begeleiden. Als jij van tevoren al weet dat dit het geval is, dan is een WEP aanbieden geen goed idee. Wanneer je iemand via een WEP aanneemt moet je diegene inwerken en neem je iemand aan die kwetsbaar is. Vaak vraagt dat wat extra aandacht. Maar misschien heb je wel een werknemer rondlopen met de ambitie en het talent om mensen te begeleiden. Je zult je verbazen hoeveel mensen dat leuk vinden! Je hoeft het dus niet altijd zelf te doen.

  4. Structuur óf de wetenschap dat die er niet is
    Oftewel: je bent een strak georganiseerd bedrijf of je weet waar de valkuilen op dit gebied zouden kunnen liggen. Beide is oké, zolang je er open over bent en kunt begrijpen dat sommige mensen goed gedijen bij chaos en anderen wat minder. Wellicht kun je de kandidaat ontzien of zijn er aanpassingen mogelijk binnen het werk. Als de wil er is, er genoeg te doen is en je bereid bent iemand te (laten) begeleiden, dan is een beetje chaos helemaal niet erg. En heeft een kandidaat daar toch moeite mee, dan kan de jobcoach daar weer in adviseren.

  5. De vijfde is er eigenlijk niet, maar vijf musts klinkt lekkerder dan vier.
    Vier voorwaarden om van onschatbare waarde te zijn, waarbij de eerste (wilskracht) eigenlijk slechts een keuze is. En je weet wat ze zeggen: waar een wil is, is een weg! 

Is je interesse gewekt en ben je benieuwd of de werkplek die je voor ogen hebt geschikt is voor een WEP? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag en misschien hebben we wel de juiste kandidaat voor jouw WEP.

[email protected]
085 07 05 820