Beoordeling Ziektewet? Dit moet je weten!

Beoordeling Ziektewet? Dit moet je weten!

Als je geen werk hebt en ziek wordt, heb je recht op een uitkering via de Ziektewet. Ben je bijna een jaar ziek dan wil het UWV graag weten hoe het met je gaat. En wat je mogelijkheden zijn om nog aan het werk te komen. Daarom krijg je als je ongeveer 42 weken in de Ziektewet zit een uitnodiging voor een gesprek met de verzekeringsarts van het UWV. Maar wat kun je eigenlijk van dit gesprek verwachten?

Gesprek met de verzekeringsarts

De verzekeringsarts bekijkt in een gesprek met jou wat voor klachten je hebt en of deze klachten tijdelijk of blijvend zijn. Vind je dit prettig, mag je iemand – bijvoorbeeld een jobcoach of een familielid – meenemen naar het gesprek. De vraag die de arts wil beantwoorden: heb je met jouw huidige klachten mogelijkheden om te werken? Vindt hij dat je met jouw klachten (op dit moment) niet kunt werken, blijf je voorlopig in de Ziektewet. Als de arts vindt dat je die mogelijkheden wel hebt, krijg je een tweede gesprek: met de arbeidsdeskundige.

Wat voor werk kun je doen?

De arbeidsdeskundige beoordeelt wat voor soort werk je nog kunt doen en houdt daarbij rekening met wat de arts over je klachten heeft vastgesteld. Ook bekijkt hij of zij hoeveel uur je dit zou kunnen doen en wat voor salaris je daarmee zou kunnen verdienen. Vervolgens bekijkt de arbeidsdeskundige of dit meer of minder is dan 65% van het salaris dat een gezond persoon met vergelijkbare opleiding of ervaring kan verdienen. Is het minder? Dan blijf je nog maximaal 1 jaar in de Ziektewet. Als je meer dan die 65% kunt verdienen dan stopt de Ziektewet.

Na de beslissing over de ziektewet

Na de gesprekken bij het UWV krijg je in week 52 van je ziekte een beslissing. Of je mag nog maximaal 1 jaar in de Ziektewet blijven of je recht op een Ziektewet-uitkering stopt. In het laatste geval krijg je een gesprek met je arbeidsdeskundige of met een jobcoach. Onze jobcoaches kennen alle ins en outs met betrekking tot werk en re-integratie. Aan de hand van jouw mogelijkheden gaan ze bijvoorbeeld op zoek naar passend werk voor je. Of ze helpen je bij het aanvragen van een WW- of bijstandsuitkering. Het zal niet bij iedereen even makkelijk zijn, maar het uiteindelijke doel is om jou werk te bezorgen dat je met plezier kunt doen.