De Wet Arbeidsmarkt in Balans: 6 dingen die je als werkgever moet weten

De Wet Arbeidsmarkt in Balans: 6 dingen die je als werkgever moet weten

Oftewel: WAB. Nooit van gehoord? Dat kan kloppen, want de wet gaat op 1 januari 2020 in. Toch is het voor werkgevers erg belangrijk om op de hoogte te zijn. Er veranderen ook voor jou als werkgever namelijk best wat dingen.

De WAB gaat uit van de flexibele arbeidsmarkt

Nederland heeft steeds meer werkenden zonder vast contract. Sterker nog, een derde van alle werknemers in 2020 zal flexwerker zijn. Deze trend is deels ontstaan doordat werknemers steeds meer vrijheid willen, maar ook werkgevers gaan vaker ‘flex’. Ze kunnen zo beter inspelen op tijdelijke projecten, pieken in het werk opvangen en het risico op structurele overcapaciteit beperken. Kortom: zowel bedrijven als werknemers willen flexibel zijn. 

Wat je moet weten over de WAB

De WAB gaat al best snel in en als werkgever wil je natuurlijk graag weten wat de gevolgen voor jou zijn. Er zijn zes dingen zijn die je sowieso moet weten. Wij hebben ze hieronder op een rijtje gezet:

  1. Je kunt makkelijker onder een vast contract uit
    Mensen ontslaan is nooit leuk, maar als werkgever ontkom je er soms niet aan. In de WAB wordt het makkelijker om iemand met een vast contract te ontslaan. Waar je nu nog aan 1 van de 8 wettelijke ontslaggronden moet voldoen, kun je vanaf januari ook gebruik maken van de cumulatiegrond. Dit houdt in dat de rechter omstandigheden mag combineren als hij gaat bekijken of de ontslagaanvraag rechtsgeldig is. Een vast contract wordt hiermee dus een stukje flexibeler.

  2. De ketenbepaling verandert
    De ketenbepaling regelt hoeveel tijdelijke contracten je jouw werknemer mag aanbieden. Je mag nu drie aansluitende contracten in drie jaar aanbieden; in de oude wet was dit drie in twee jaar. Daarnaast wijzigt ook de pauze tussen een serie tijdelijke contracten. De regering verkort deze van zes naar drie maanden als er sprake is van terugkerend tijdelijk werk dat maximaal negen maanden per jaar kan worden gedaan.

  3. Je werknemer heeft recht op een ontslagvergoeding
    Dat heeft hij nu ook, maar in de WAB heeft hij dat recht vanaf de eerste dag. Dus ook tijdens de proeftijd! Hiertegenover staat dat de WAB kleine werkgevers tegemoet komt. Moet je als kleine werkgever je bedrijf beëindigen wegens pensionering of ziekte? Dan krijg je een compensatie voor de ontslagvergoeding die je moet betalen.

  4. Oproepkrachten inhuren? Doe het op tijd!
    Vanaf januari moet je oproepkrachten standaard drie dagen van tevoren oproepen. Dit is in de CAO nog in te korten tot één dag. Zeg je het werk op het laatste moment af? Dan moet je een oproepkracht toch betalen. Met deze maatregelen wil de regering voorkomen dat oproepkrachten verplicht zijn om permanent beschikbaar te zijn.
  5. Een vast contract levert WW-voordeel op
    De WW-premie die je betaalt hangt vanaf januari af van het soort contract van je medewerker. Voor iemand met een vast contract betaal je een lagere premie dan voor iemand met een flexibel contract. Zo wordt het dus een stukje aantrekkelijker om iemand een vast contract aan te bieden. Nog handig om te weten: leerwerktrajecten vallen ook onder de lage WW-premie, ondanks dat ze vaak van tijdelijke aard zijn.

  6. Er komt een nieuw type arbeidsovereenkomst
    Momenteel vallen mensen die op payroll-basis voor je werken onder een uitzendovereenkomst. Dit verandert in de nieuwe wet: payrollen wordt een nieuw type arbeidsovereenkomst. De gevolgen hiervan? In tegenstelling tot een uitzendkracht, heeft een payroller volgend jaar recht op dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als je vaste werknemers. Alleen voor pensioenopbouw blijft een aparte regeling voor je ‘eigen’ medewerkers gelden.

Veranderingen op papier

Op papier verandert er dus best veel! Zowel voor jou als werkgever als voor je werknemers. Hoe een nieuwe wet in de praktijk gaat uitpakken is altijd afwachten en niet te voorspellen. Ons advies is in ieder geval om zelf goed op de hoogte te blijven en  je werknemers goed te informeren. Dan kom je niet ineens voor verrassingen te staan en bied je je werknemers rust en veiligheid.