In dit nieuwsartikel vertellen we je wat OCD precies is en hoe jij je medewerker met OCD kunt ondersteunen. Onderin vind je een aantal links die doorverwijzen naar informatie over dit onderwerp.
Hoe ondersteun jij je medewerker met OCD?
In Nederland lijdt naar schatting 1 – 3 % van de mensen aan OCD en de verhouding man/ vrouw is daarin redelijk gelijk. Tot op zekere hoogte herkent iedereen het dwangmatige van OCD; het mes dat je net even een tikkie rechter legt bijvoorbeeld of drie keer checken of je de wekker wel echt hebt gezet. Als het goed is heb je die niet zo vaak en als ze er ineens zijn, zijn ze ook zo weer weg. Misschien sta je even gek te kijken van je eigen gedachten en daarna pak je de draad weer op. Mensen met OCD hebben echter dusdanig veel last van dwangmatigheden dat het hun leven beheerst. De gedachten en handelingen nemen uren per dag in.
Wat is OCD precies?
OCD is een dwangstoornis die ervoor zorgt dat iemand dwanggedachten en dwanghandelingen heeft. Mensen krijgen die dwang om angsten te temperen. Zij moeten dan bepaalde handelingen uitvoeren of in bepaalde volgorde doen. OCD zorgt voor uitputting, afkeuring, laag eigenwaarde, soms zelfs depressie en verlies van baan of dierbaren. Het is een stoornis die iemand compleet kan controleren en er zijn redelijk wat aanverwanten. Zoals voor alles geldt: de ene persoon met OCD is de andere niet en het maakt echt uit wat je intelligentieniveau is, hoe je opgroeit en waar je terecht komt.
Wanneer je OCD hebt dan kunnen je angsten en je dwang heel heftig zijn. Men kan gedachten hebben in de trant van zichzelf of een ander iets aan willen doen. Vreemde seksuele of suïcidale gedachten zijn mensen met OCD ook niet vreemd. Men kan bepaalde dwang voelen in handelen, denk aan controleren of de voordeur wel op slot zit, schoonmaken of iets ‘geks’ als een bepaalde kleur vermijden. Door gehoor te geven aan de dwang tempert iemand zijn angst. Het helpt voor korte duur, maar uiteindelijk heeft iemand steeds meer ‘controlemiddelen’ en routine nodig om minder angst te voelen en wordt de dwang alleen maar erger. Je kunt je voorstellen dat iemand met OCD kampt met extreme gevoelens van schaamte en (zelf-)stigma. OCD gaat eigenlijk nooit over, maar door intensieve therapie (soms gepaard met medicatie) kan iemand zijn dwang wel onder controle krijgen en ermee om leren gaan.
Wat kan jij als werkgever doen om je medewerker met OCD te ondersteunen?
In het algemeen kan je natuurlijk zorgen voor een gezonde werkomgeving. Je let dan op signalen van stress en overbelasting. In het algemeen kan je ook het ‘stigma’ van psychische aandoeningen op je werkvloer en in je personeelsruimte bestrijden. Zo maak je het hebben van een stoornis bespreekbaar. Samen sterk zonder stigma kan je daarbij helpen! De behandeling voor angsten en dwang is vaak ‘exposure’. Als werkgever kan je je medewerker de ruimte bieden om met exposure aan de slag te gaan. Exposure houdt in dat iemand zichzelf juist blootstelt aan de angst of dwang. Het is echter aan je medewerker om te werken aan herstel en als je medewerker zich geaccepteerd voelt dan zal hij of zij dat zeker doen. Wij hebben weleens mensen met OCD begeleid naar werk en weten er alles van. Begeleiding van een jobcoach kan je medewerker met OCD ook ondersteunen, en jou ook! Hoe dat precies werkt lees je hier. Wanneer je medewerker je vertelt dat hij of zij OCD heeft, dan ondersteun je het beste wanneer je vraagt hoe je iemand het beste kunt helpen. Vaak weet iemand dat zelf namelijk heel goed. Merk je zelf nou op dat je medewerker bepaalde dwangmatige gedragingen heeft, ga dan het gesprek aan. Wees begripvol en verwijs iemand door naar de huisarts voor een diagnostisch onderzoek.
Benieuwd naar een persoonlijk verhaal van iemand met een dwangneurose? Deze kan je hier vinden. Meer informatie over de stoornis, diagnostiek en behandeling? Bekijk dan deze pagina.