Een gat in je CV, wat nu?

Een gat in je CV, wat nu?

Je wilt weer aan het werk: goed bezig! Maar als je een tijd niet hebt gewerkt door bijvoorbeeld een ziekte of doordat je niet goed in je vel zat kan er een flink ‘gat’ in je CV zitten. Misschien maakt dat je onzeker, maar het betekent zeker niet dat je geen kans maakt op je droombaan. Er is een aantal dingen die je kunt doen om het gat minder belangrijk te maken.

Het gat opvullen

Een eerste stap kan zijn om het gat op te vullen. Want dat je een langere periode geen betaalde baan hebt gehad, betekent niet dat je helemaal niets hebt gedaan. Het is van belang om te laten zien wat je wél hebt gedaan.

Wat je kunt vermelden?

  • Een verandering in je kijk op werk.
  • Een andere interesse die je hebt ontwikkeld die te maken heeft met de functie.
  • Dingen die je in je vrije tijd hebt gedaan, maar wel met je vakgebied te maken hebben.
  • Een studie of cursus die je hebt gevolgd.
  • Heb je in die periode voor iemand gezorgd? Zet het in je CV, want het zegt veel over je persoonlijkheid. Voor een werkgever ook belangrijk.

Eerlijk zijn

Je kunt in je CV ook kort vertellen waardoor het gat in je CV is ontstaan. Dan weet je zeker dat een werkgever niets gaat invullen. Het is wel heel belangrijk dat je eerlijk bent. Als een werkgever er later achter komt dat je helemaal geen ‘sabbatical’ hebt gehad, maar ziek was, zijn je kansen waarschijnlijk voorbij. Twijfel je hoe open je moet zijn kun je ook advies vragen, bijvoorbeeld aan je jobcoach. Lees hier waarom een jobcoach zo belangrijk kan zijn.

Niet werkzoekend

Omschrijf jezelf in die periode niet alleen als ‘werkzoekend’. Het vertelt de werkgever niet wat je wél hebt gedaan. Bovendien gaat de werkgever dan invullen waarom je zo lang werkzoekend geweest bent.

Benadruk je sterke kanten

Krijg je het niet voor elkaar om het gat op te vullen? En ben je bang dat een werkgever je hierdoor geen kans geeft? Is niet nodig, zeker niet als je werkervaring en opleidingen relevant zijn voor de functie. Door echt te benadrukken dat de functie-eisen perfect bij jouw ervaring en sterke kanten aansluiten haal je de nadruk weg bij het gat. Heb vertrouwen in jezelf! Meer tips over hoe je een goede CV kunt maken? Lees het hier.

Solliciteren meer dan alleen een CV

Zolang je je sterke kanten benadrukt en vertelt wat je tijdens je lege periode allemaal wél hebt gedaan, is een gat op je CV dus echt geen belemmering. Heb vertrouwen in jezelf dat je sterke punten en ervaring genoeg zijn om op gesprek te mogen komen.

Maar er is natuurlijk wel meer dan alleen het gat op je CV. Misschien word je bijvoorbeeld wel uitgenodigd voor gesprekken, maar kom je vervolgens niet verder. Geef dan niet automatisch de schuld aan het gat op je CV. Een gesprek goed voorbereiden is minstens zo belangrijk! Vind je dit moeilijk? Neem dan contact met ons op.