Frank startte op basis van proefplaatsing

Frank startte op basis van proefplaatsing

Een dynamisch familiebedrijf in het hart van Julianadorp. Vader, moeder, dochter en schoonvader werken bij de drukbezochte fietsenzaak. In de werkplaats zie je altijd de vertrouwde gezichten van de twee fietsenmakers. Ze hebben een uitgebreide fietsen- en accessoirescollectie en daarnaast repareren én verhuren ze fietsen.

Door Ema Najetovic

De ondernemer: Bike Store Julianadorp

Je kunt je voorstellen dat door de Duitse toeristen, de drukte in maart en april al begint. In de wintermaanden heeft de Bike Store haar handen vol aan poetsen, opruimen en ze mogen ook even adem halen. In december 2019 startte Frank op basis van een proefplaatsing bij de Bike Store.

Het begin

Ik benaderde de Bike Store met de vraag of mijn kandidaat Frank bij ze mag werken. Frank heeft door zijn autismespectrumstoornis een afstand tot de arbeidsmarkt, maar hij vertelde mij dat hij niets liever wil dan fietsen maken. Dat was wel duidelijk. In zijn appartement, dat op steenworp afstand staat van de Bike Store, klust hij dagelijks aan zijn eigen fiets. Enthousiast vertelt hij wat er nog origineel is aan zijn fiets; dat verhaal is altijd zo af.

Waar hij nog enthousiaster over vertelt, zijn de vele testritjes die hij voor de Bike Store maakt. Daar raakt Frank niet over uitgepraat. De accu’s van tweedehands ingekochte elektrische fietsen moeten getest worden en er is maar één die dat zo goed kan: Frank. Bike Store nam hem aan op basis van een (verlengde) proefplaatsing en ik interview Elise Bruin, de dame die de dagelijkse leiding heeft bij de Bike Store.

Frank met zijn moeder op de dag dat hij hoorde dat hij mag starten.

Elise, hoe is de proefplaatsing bevallen?

Goed. Het is heel fijn, want je hebt geen idee wat je je op je hals haalt. Zo konden we echt kijken of het klikt en voegt, want op papier was de match er niet. Frank is stressgevoelig en heeft regelmaat en structuur nodig. Wij zijn het tegenovergestelde. Geen ochtend is hetzelfde en plannen worden overmeesterd door klantvragen. Het is dus heel fijn dat we het kosteloos konden proberen. We kregen de tijd om het in de praktijk te testen. Onze proefplaatsing is zelfs verlengd om zowel de rustige als de wat drukkere periode met Frank mee te maken. Zelfs dat kon en dat droeg zeker bij, want de start was in de rustigere periode, maar die drukte moest nog komen en we wisten niet hoe Frank daarop zou reageren.

Zijn er ook momenten van twijfel geweest?

Ja. Op een gegeven moment heeft Frank kort achter elkaar laten zien dat hij het even niet trok. We dachten dat hij de grapjes en de sfeer binnen het team niet aan zou kunnen. Toen hebben we even getwijfeld. Dat is gelukkig goed gekomen. Je kunt veel tegen Frank zeggen. We hebben ook gehad dat er vrij weinig uit Frank zijn vingers kwam en dat heb ik toen ook bij hem en de jobcoach aangekaart. Frank gaat gewoon heel goed om met feedback.

Frank aan het werk in de werkplaats

Denk je dat jullie Frank hadden aangenomen zonder proefplaatsing?

Ehm… misschien wel niet. Iedereen moet het ermee eens zijn en iedereen moet met iemand kunnen werken. Of dat zo is ondervind je pas in de praktijk. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat we het risico dan toch te groot hadden gevonden. Een normale proefperiode zou in dit geval te kort zijn geweest.

Waaraan is het succes, ondanks de mismatch, te danken?

Goeie vraag. Zijn passie voor fietsen draagt enorm bij en hij heeft het gewoon enorm naar zijn zin. Uiteindelijk zijn wij ook wel een meegaand bedrijf. De flexibiliteit en wilskracht van beide kanten was doorslaggevend. Frank wil ook alles. Als Frank er stug in was gaan zitten, dan had het niet gewerkt. Hij is gewoon echt heel enthousiast.

Hoe is het om er een jobcoach bij te hebben?

Dat is prettig. Ze denkt aan dingen waar wij niet aan denken. Aan praktische zaken, die ze vervolgens ook regelt. Dat is heel fijn. Ze stuurt ook bij waar nodig en ze draagt opties aan. Ik weet niet of we zo uitvoerig hadden geëvalueerd als we geen jobcoach hebben gehad. Zij bewaakt een aantal ijkmomenten en roept ons dan bij elkaar. En je kunt dingen bij haar toetsen om te kijken of je de goede koers vaart.

Frank heeft nu een jaarcontract gekregen en is erg op zijn plek bij de Bike Store Julianadorp. De jobcoaching wordt langzaam afgebouwd, maar niet voor Frank en zijn jobcoach Ema een fietsrit op de tandem hebben gemaakt. Dit heeft zij hem beloofd als viering voor het contract. Helaas gooit Corona roet in het eten, maar Frank en Ema pakken de kans zodra het kan.

Bekijk hier wat Partner in Werk voor jou als werkzoekende kan betekenen.