Kandidaten aan het woord: Joep

Kandidaten aan het woord: Joep

Aan het einde van mijn middelbare school ben ik vastgelopen. Ik wist niet wat ik wilde en vond dat ik alles beter wist. Ik had weinig motivatie en miste veel lessen, waardoor ik in 5 HAVO ben blijven zitten. In die tijd kwam ik terecht bij een leerplichtambtenaar. Hij adviseerde mij om hulp te zoeken. Via een therapeut ben ik erachter gekomen dat ik een autismespectrumstoornis heb en dat dit de belangrijkste reden was waarom ik vastliep op school.

Uiteindelijk heb ik de HAVO afgerond en ben ik een HBO-opleiding gaan volgen. Ondanks hulp en ondersteuning op school heb ik mijn opleiding hier niet af kunnen ronden. Op dat moment werd duidelijk dat de weg via een opleiding naar werk niet mijn weg was en kreeg ik via het UWV een Wajong-uitkering. Zo werd het mogelijk om begeleiding te krijgen van een jobcoach van Partner in Werk. Via hem ben ik begonnen op een werkervaringsplaats bij MEO in Alkmaar.

De samenwerking met de jobcoach maakte dat ik mijn twijfels kon uiten, vragen kon stellen en hulp kreeg bij dat wat ik moeilijk vond. Die mogelijkheid was heel belangrijk voor mijn ontwikkeling. Op mijn werkervaringsplaats was ik in staat mijzelf te zijn en heb ik veel geleerd en succeservaringen opgedaan. Ik ben beter gaan inzien waar mijn krachten en mijn beperkingen liggen.

Op deze werkervaringsplaats ging het zo goed dat ik een dienstverband bij MEO aangeboden kreeg. Twee jaar later ben ik uiteindelijk gaan werken bij Hellodialog, een marketingbureau in Haarlem. Een reguliere werkgever waar ik e-mailmarketing deed. Hier lag de druk hoog en was wat minder ruimte om fouten te maken. Ook daar heb ik veel aan mijn jobcoach gehad. Uiteindelijk is mijn tijdelijke contract hier aan het begin van de coronapandemie niet verlengd.

Op dat moment ben ik samen met mijn jobcoach gaan solliciteren en ben ik geïntroduceerd bij mijn huidige werkgever, Donation Company.

Waar ik binnenkwam als fondsenwerver, zijn mijn kwaliteiten als IT’er snel herkend. Zo ben ik me eigenlijk direct bezig gaan houden met het faciliteren op het gebied van IT, zoals het verhelpen van storingen en het oplossen van andere problemen op dit vlak. Ook ben ik intussen betrokken bij het inrichten van nieuwe campagnes.

Inmiddels heb ik de gesprekken met mijn jobcoach niet meer nodig en is onze samenwerking afgesloten. Zo nu en dan heb ik nog contact om even te laten weten hoe het met me gaat. Als ik toch nog een hulpvraag heb, weet ik dat ik altijd bij mijn jobcoach terecht kan.

Wat ik een ander zou willen meegeven? Pak de kansen die je krijgt en doe dit met enthousiasme. Ook als iets misschien niet perfect aansluit bij wat je wilt. Door toch ja te zeggen, creëer je nieuwe kansen voor de toekomst die telkens iets beter bij je aansluiten.

Bekijk hier wat Partner in Werk voor jouw organisatie kan betekenen.