Kandidaten aan het woord: Maritzka

Kandidaten aan het woord: Maritzka

Door mijn gehoorproblemen is het lastig geweest om mijn opleiding af te maken en werk te vinden. Daarmee ontstond vanaf mijn 18e recht op een Wajong-uitkering. Door het ontbreken van diploma’s ben ik vaak afgewezen op banen die me aanspraken. Ondanks mijn beperking heb ik wel altijd gewerkt. In de horeca, in een productieomgeving en later ook in de financiële administratie, onder meer voor een gemeente. Op al deze plekken kon ik terugvallen op ondersteuning van een jobcoach. Deze hielp mij in het werk, met het doorlopen van mijn opleiding en ondersteunde bijvoorbeeld ook in het begeleiden van mijn studie naar werk.

Uiteindelijk ben ik in 2019 begonnen met een praktijkopleiding loonadministratie. Vanaf dat punt ben ik mijzelf aan het opwerken als administratief medewerker. In november 2022 ben ik via een medewerker van het Werkgevers Servicepunt Amsterdam vanuit een proefplaatsing begonnen bij Waternet in Amsterdam. Inmiddels heb ik hier een betaald dienstverband en kan ik de geleerde theorie ook in de praktijk brengen.

Ik heb altijd heel hard moeten werken om mijn werk vol te houden. Het voor mijzelf opkomen en doorvechten is iets wat ik echt heb moeten leren. Door de jaren heen hebben therapie en praktijkervaring op mijn werk ervoor gezorgd dat ik niet snel meer opgeef en dat ik vol blijf houden. Vooral bij Waternet heb ik de ruimte ervaren om me op dit vlak te ontwikkelen.

Portretfoto van Maritzka, die bij Waternet werkt en gecoacht wordt door Jascha van Partner in Werk

Ervaringen van vroeger, bijvoorbeeld niet-verlengde contracten, maken dat ik soms nog weinig zelfvertrouwen heb. Ook vind ik het soms lastig om overzicht te houden en goed vooruit te plannen wanneer er veel speelt. Af en toe wil ik te snel of geef ik mijzelf onvoldoende tijd. Op deze onderwerpen krijg ik ondersteuning van mijn jobcoach Jascha.

Inmiddels weet ik dat ik er goed aan doe mij te laten helpen door anderen. Dit is een acceptatieproces geweest door de jaren heen. Ik leer grenzen en realistische doelen stellen en mijn studie plannen. Deze ondersteuning is erg welkom en maakt dat ik beter in staat ben successen te behalen. Samen met mijn leidinggevende Geralda en met Jascha borgen wij mijn succes bij Waternet.

Ik heb ook geleerd dat als je in jezelf gelooft en vertrouwen hebt, er ontzettend veel mogelijk is. Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het boeken van artiesten en het verzorgen van het geluid en decoratie op feesten. In de muziekbusiness werken is dus ook goed mogelijk voor mensen met gehoorproblemen. Daarmee heb ik kunnen bewijzen ook als slechthorende een bedrijf in de muziek te kunnen starten.

Bekijk hier wat Partner in Werk voor jou als werkzoekende kan betekenen.