Over de banenmarkt

Over de banenmarkt

Thijs is jobcoach bij Partner in Werk. Op 1 oktober is hij naar de grote banenmarkt geweest in het AFAS Stadion in Alkmaar. Zo’n banenmarkt is een mooie gelegenheid voor kandidaten om zich te oriënteren op banengebied. We waren benieuwd naar de ervaringen van Thijs in Alkmaar en vonden het daarom een leuk idee om hem hierover te interviewen. Eva, van onze communicatieafdeling, zocht Thijs op om erachter te komen wat het nut van een banenmarkt is. Tijdens het interview gaf Thijs gaf ook nog een paar handige tips hoe je je het beste kunt voorbereiden op een banenmarkt, vooral als je het allemaal een beetje spannend vindt.

Waarom ben je naar de banenmarkt geweest?

Ik ben samen met mijn kandidaat naar de banenmarkt geweest. Met als doel om haar te laten zien welke werkgevers er allemaal zijn en wat ze leuk vindt.

Ben je zelf al vaker naar een banenmarkt geweest?

Nee, helaas niet. Dit was dus ook mijn eerste kennismaking met een banenmarkt.

Wat maakt de banenmarkt in Alkmaar bijzonder?

Ten eerste de locatie. Je komt namelijk niet elke dag in een voetbalstation om banen te bekijken. Het viel me verder op dat alles goed was georganiseerd. Je kon je namelijk aanmelden in blokken van een uur. Dit maakte dat de mensen goed verdeeld over de stands stonden. Hierdoor had je echt de ruimte en genoeg kansen om met werkgevers in gesprek te gaan.

Hoe zag de banenmarkt eruit?

Het was een grote ruimte met allemaal stands waar de werkgevers achter stonden om een gesprek met je aan te gaan. Verder vind je er natuurlijk veel mensen die op zoek zijn naar werk of werkgevers die op zoek zijn naar interessante kandidaten. Er wordt veel gepraat met elkaar om te bekijken of je elkaar kunt helpen.

Wat heb je er allemaal gedaan?

Ik heb eerst samen met mijn kandidaat een rondje langs de stands gemaakt om te kijken wat we interessant vonden. Na het rondje gaf ze bij me aan wat haar aansprak. Daarna is ze zelfstandig in gesprek gegaan met de werkgevers. Ik ging zelf expres andere standjes bekijken en netwerken. Hier heb ik bekende werkgevers gesproken en ook voor mijn andere kandidaten gekeken wat de mogelijkheden waren.

Wat voor werkgevers waren er aanwezig?

Dit was heel divers. Van logistiek tot zorg, van marine tot de groenvoorziening. Voor ieder wat wils dus.

Heb je met iedere werkgever een kort gesprekje?

Nee, alleen waar je zelf interesse in hebt. De werkgevers staan te wachten achter hun tafels waar je uit jezelf naar toe moet.

Was er ook begeleiding aanwezig bij de gesprekken?

Ja, er waren heel veel mensen van het werkgeversservicepunt. Als je binnenkwam zag je gelijk hun eigen stand.  Ze waren goed herkenbaar en konden je ondersteunen in het contact met de werkgever. Ze spraken zelf ook mensen aan waar zij vonden waar dat nodig was. Wij hebben er zelf geen gebruik van gemaakt, maar als je niet zo sterk in je schoenen staat, raad ik het zeker aan.

Heb je ook nog workshops gevolgd?

Zelf niet, maar mijn kandidaat wel. Ze heeft meegedaan aan een persoonlijke pitch. Hierin leer je hoe je jezelf het beste aan een werkgever kan presenteren. Best spannend, daarom goed om het in deze omgeving te oefenen. Ook is ze erachter gekomen hoe ze onder woorden kan brengen wat haar krachten zijn. Heel interessant.

Raad je de workshops bij andere mensen aan?

Ja, zeker. Het is altijd goed om te weten wat je kan en wat je nog moeilijk vindt. Hier help je jezelf verder mee.

En de banenmarkt als geheel, raad je die ook aan?

Wanneer ze zich willen oriënteren op het gebied van werkgevers en als ze op een punt zijn dat ze zelf het gesprek aan kunnen. Maar ook als het past het past bij de ontwikkeling bij de kandidaat. De werkgevers hebben een ongedwongen gesprek met je, dus de sfeer is redelijk ontspannen.

Wat voor tips heb je voor mensen die naar een banenmarkt gaan?

Kijk vooraf welke bedrijven aanwezig zijn en kijk of je daar affiniteit mee hebt. Verdiep je in het bedrijf en bezoek de website. Bereidt ook voor welke je wilt spreken en waarom je ze wilt spreken. Bijvoorbeeld: “Ik heb dit gezien op je website en vind dit interessant”. Niet: “Ik wil werk”. Probeer echt interesse te tonen in het bedrijf. Probeer ook contacten te leggen en met een soort afspraak weg te gaan aan het einde van het gesprek. En wissel gegevens uit. Dan kun je later weer contact opnemen. Bijvoorbeeld: “Wij hebben elkaar gesproken op de banenmarkt, wanneer kunnen we afspreken?”

Heb je tot slot nog advies  voor mensen die een banenmarkt spannend vinden?

Iemand meenemen, maar wel iemand die bij deze omgeving past. Dus bijvoorbeeld een jobcoach en niet je vader of moeder. En goed voorbereiden helpt ook als je iets spannend vindt. Bedenk bijvoorbeeld van tevoren of je het gesprek kunt openen met een bepaalde zin.

Zoals je hebt kunnen lezen kan een banenmarkt erg interessant zijn. Zeker als je momenteel op zoek bent naar werk. Je haalt er voor jezelf het meeste uit als je je goed voorbereidt. En een goede voorbereiding helpt ook om het allemaal wat minder spannend te maken. Hou dus goed in de gaten wanneer er weer een nieuwe banenmarkt bij jou in de buurt wordt georganiseerd. Vraag hier eventueel informatie over bij je jobcoach. Veel succes!