Solliciteren: wat een werkgever van je wil weten

Solliciteren: wat een werkgever van je wil weten

Een sollicitatiegesprek voorbereiden kan lastig zijn. Soms helpt het om even in de huid van de werkgever te kruipen en te bedenken wat hij van jou wil weten. Zo voorkom je dat je straks met je mond vol tanden komt te staan. Om je op weg te helpen lees je hieronder wat werkgevers zoal van je willen weten. Veel vragen die werkgevers kunnen stellen lijken op elkaar. Je hoeft ook niet overal een precies antwoord voor klaar te hebben. Door er even bij stil te staan krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten. Dat kan ook helpen om de spanning rond een sollicitatiegesprek weg te nemen.

Voorbereiding van jezelf!

Veel mensen die gevraagd worden om iets over zichzelf te vertellen, beginnen meteen over de gaten in het CV, de (voormalige) uitkeringssituatie en hoe ze daar gekomen zijn of ze hebben het over hun vorige werkervaring. Dat is echt niet wie je bent; dat is wat je is overkomen of wat je hebt gedaan. Vertel je toekomstige werkgever wie jij bént. Hoe je leefsituatie is, of je huisdieren hebt en welke hobby’s je hebt. Alleen zo krijgt de werkgever een goed beeld van je.

Aansluitende werkervaring

Als je al eerder gewerkt hebt is het belangrijk om te bedenken hoe die werkervaring je zou kunnen helpen in je (hopelijk) nieuwe baan. Sluit het naadloos aan of zijn er misschien overlappingen die je kunt benoemen? Sta dus stil bij wat je hiervoor gedaan hebt, wat je het leukste vond en wat overeenkomt met waar je nu voor solliciteert. Als je een studie hebt gevolgd, wil een werkgever vaak weten waarom juist die. Wat is het belangrijkste dat je tijdens je studie geleerd hebt?

The right (wo)man for the job!

De werkgever wil zien dat jij snapt wat ze vragen en dat je in het bedrijf past. Het helpt dus als je van tevoren nadenkt over: waarom je juist op deze functie hebt gesolliciteerd, wat je aanspreekt aan het bedrijf en de functie en waarom je denkt dat jij van waarde bent. Dit is ook het moment waarop je kunt vertellen dat je misschien iets meer tijd nodig hebt om ingewerkt te worden of dat je zeker weet dat je het kan, maar moeite hebt met een onderdeel van het werk. Vertel bijvoorbeeld dat je het lastig vindt om je te concentreren als er veel mensen in je omgeving zijn.

De geijkte vragen

En dan zijn er nog die vragen die hartstikke vervelend zijn, maar nog wel gesteld worden. Wel zo fijn als jij er in ieder geval al over na hebt gedacht. Komen ze:

  1. Noem drie positieve eigenschappen van jezelf.
  2. Waar ben je niet zo goed in? Wat zijn je zwakke punten?
  3. Hoe ga je om met kritiek?
  4. Als iets niet lukt, vraag je dan snel om hulp?
  5. Hoe presteer je onder druk?
  6. Vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen?

En…. Het salaris!

Veel bedrijven hebben gewoon een cao en dan is het afhankelijk van je werkervaring waar je wordt ingeschaald. Toch is het goed om te bedenken wat je zou willen verdienen. Denk hierbij aan wat je hiervoor hebt verdiend.

Naast het beantwoorden van vragen kun je natuurlijk ook zelf vragen stellen. Wat wil je weten over de werkgever, de functie of bijvoorbeeld het salaris. Bedenk van tevoren ook goed wat jij wilt weten. Door je vragen alvast klaar te hebben en deze te durven stellen, kom je zelfverzekerd over en laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent in die baan.