Zo is starten via een proefplaatsing

Zo is starten via een proefplaatsing

Woensdagochtend. Ik rij eerst naar de Hema, want ik mag taart halen. Mijn coachee Jeroen heeft zijn proefplaatsing om weten te zetten in een baan. Met een baan als conciërge bij het Horizon College (lees veel collega’s), moet je wel met een grote taart aankomen. Ik maak gebruik van dit taartmoment om Jeroen een paar vragen te stellen die je wellicht interessant vindt als je van plan bent een re-integrant een kans te geven of als je zelf re-integreert. Lees je mee?

Door Marcia Broekhof

Was het heftig om te starten op een fulltime proefplaatsing?

Nee, dat was het niet. Ik ben nu 55 jaar en voordat ik bij het UWV terecht kwam heb ik 36 jaar als timmerman gewerkt bij één werkgever. Ik was al even bezig om een nieuwe baan te vinden en ik realiseerde mij dat je bijna geen enkele kans krijgt als deze, dus die heb ik volledig aangegrepen. In het verleden heb ik ook fulltime gewerkt en tijdens mijn ziekteperiode heb ik er voor gezorgd dat ik actief bleef en een gezond ritme behield.

Hoe zat het de eerste weken met je energie nu je opeens fulltime aan het werk ging?

Het werken gaf mij juist energie. Het Horizon College heeft eerder met proefplaatsingen gewerkt en naast de successen, is het ook wel eens niet gelukt om een proefplaatsing om te zetten in een dienstverband. Ondanks de mindere ervaringen pakte het team mijn komst goed op. Ik kreeg een eerlijke kans en voelde mij direct welkom. Er wordt goed samengewerkt. Na een paar weken werken zat ik op zondag thuis en zag ik de komende week voor mij.

Ik stelde mijzelf de vraag: waar word ik nu blij van? Morgen thuisblijven of weer naar het werk gaan? Mijn antwoord was heel duidelijk: wat lekker dat ik morgen weer naar het Horizon Collega kan!

Waar heb je binnen onze begeleiding het meest aan gehad?

Het was prettig dat ik iemand naast mij had staan om mee te sparren. Ik heb zelf veel kunnen regelen, maar heb veel gehad aan jullie deskundigheid. Het regelen van de proefplaatsing nam voor mij werk uit handen. De proefplaatsing kwam er echter niet zomaar. Deze kwam voort uit mijn Werkfit-traject. In die periode liep mijn bezwaar tegen de WIA-beslissing en jullie hulp daarbij is het meest waardevol voor mij geweest. Je ging mee naar het bezwaargesprek en het was duidelijk: samen sta je sterker. De eerste keer was ik alleen. Je hebt een idee van hoe zoiets kan gaan, maar dat kan dus anders uitpakken merkte ik. Toen ik ondersteuning van jou kreeg in het gesprek, heb ik echt mijn verhaal kunnen vertellen en op momenten dat ik vast liep, gaf jij mij ondersteuning. Jullie hebben echt de kennis in huis en dat is waardevol.

Welk advies zou je geven aan mensen die hun eigen werk niet meer kunnen uitvoeren?

Blijf hoop houden dat je toch wat tegen kan komen. Hou hoop dat je de juiste mensen tegenkomt en blijf zoeken. Wat ook heel belangrijk is: gebruik je netwerk. Een jaar geleden was er een vacature op een andere locatie van het Horizon College. Die vacature werd door iemand anders ingevuld, maar de school wilde wel met mij in gesprek. Zij waren nieuwsgierig naar mijn ambitie en naar wat ze voor mij konden doen. Via hen ben ik eerst bij een ander opleidingsinstituut terechtgekomen, maar daar was uiteindelijk geen plek. Een enorme teleurstelling en ook dan moet je weer verder. Mijn eerste contactpersoon bij het Horizon College heb ik toen weer benaderd. Hij ging nog even kijken. Na een tijdje heb ik weer gebeld. Ik voelde mij bezwaard, maar ik had een missie: die leuke baan. Mijn motivatie was zichtbaar en zo werd ik voorgesteld bij het Horizon College Hoorn. Zie waar ik nu sta: Ik heb een jaarcontract gekregen en, belangrijker nog, ik heb een leuke werkplek met collega’s die mij waarderen.

Meer informatie over de proefplaatsing?