Uit de praktijk van de jobcoach

Uit de praktijk van de jobcoach

‘Een afstand tot de arbeidsmarkt’, hoe ziet dat er in de praktijk eigenlijk uit? Waarom hebben sommige mensen jobcoaching nodig om aan het werk te komen? Zelfs als ze een goede opleiding hebben afgerond? Jobcoach Bas Leenders van Partner in Werk vertelt wat hij zoal tegenkomt.

“In de praktijk begeleid ik als jobcoach regelmatig goed opgeleide mensen. Vanwege het opleidingsniveau worden zij soms op andere gebieden, zoals sociale vaardigheden, overschat.”

“Voor een leidinggevende is het prettig als een werknemer zelf de richting bepaalt; de leidinggevende stuurt op het doel aan. Voor mensen met een stoornis in het autistisch spectrum is de ruimte die hen hierin kan worden gegeven niet prettig. Zij hebben grote behoefte aan structuur en veiligheid – veranderingen zijn bedreigend. Als de omgeving daar rekening mee houdt, loopt het contact veel soepeler.”

“Als jobcoach kan ik organisaties ondersteunen succesvol met deze doelgroep samen te werken, bijvoorbeeld met het geven van heldere instructies, het tijdig aankondigen van veranderingen en het voorstructureren van het werk – denk aan het opdelen in deeltaken. Ook kijk ik naar de fysieke werkplek zelf, want die maakt nog wel eens het verschil.”

“Als je hier als werkgever rekening mee wilt houden, kun je met medewerkers uit deze doelgroep heel waardevolle samenwerkingen aangaan. Zo is bijvoorbeeld op dit moment een afgestudeerd psycholoog weer werkervaring, ritme en structuur op aan het doen bij ons project ICT Vanaf Morgen. Daar is hij een servercomputer aan het maken. Dan zie je dat het leervermogen heel hoog is: binnen korte tijd kan er een complex systeem doorgrond worden. Als iemand dat kan, zie je direct dat er nog heel wat mogelijkheden zijn om succesvol te participeren op de arbeidsmarkt.

“Een andere cliënt heeft nu een betaalde baan gevonden bij een webbedrijf. Ik blijf begeleiding bieden, want communiceren wordt nog steeds als moeilijk ervaren – maar ondertussen bouwt ze wel de mooiste websites.”

“Hoe je iemand begeleidt verschilt uiteindelijk per persoon. Soms heeft iemand een stevige aanpak nodig. Maar als iemand de strijd aan gaat met zijn eigen beperking, heb ik daar eindeloos geduld voor.”