Veranderingen Wajong goedgekeurd

Veranderingen Wajong goedgekeurd

Belangrijk nieuws voor Wajongers! Afgelopen donderdag heeft de Tweede Kamer ‘ja’ gezegd tegen een wetsvoorstel om de Wajong aan te passen. De wet van staatssecretaris Tamara van Ark moet nu alleen nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Het doel van de wet

De Wajong eenvoudiger maken én ervoor zorgen dat werken loont. Dat laatste vinden wij vooral positief. Je hoeft nu niet bang te zijn dat je minder gaat verdienen als je (meer) gaat werken.

Garantiebedrag

UWV gaat voor alle Wajongers de nieuwe regels met de oude regels vergelijken. Als je volgens de nieuwe regels een lagere uitkering zou krijgen dan je nu hebt, krijg je een garantiebedrag. Je hebt recht op het garantiebedrag als je blijft werken in dezelfde baan met hetzelfde aantal uren of meer uren. Alleen als je langer dan een jaar werkloos bent, vervalt het garantiebedrag.

Alle belangrijke veranderingen op een rij

  1. Als je al een Wajong-uitkering hebt mag je hier levenslang op terugvallen als je je baan verliest;
  2. Ga je een opleiding volgen? Dan behoud je je volledige uitkering;
  3. Als je (meer) gaat werken, ga je er voor ieder uur dat je werkt op vooruit;
  4. Iedere werkende Wajongere heeft altijd minimaal hetzelfde inkomen als iemand zonder Wajong maar met dezelfde functieloon en uren werk;
  5. Stop je met je oude werk? Als je binnen 12 maanden een nieuwe baan vindt met hetzelfde inkomen heb je recht op het garantiebedrag.

Wanneer?

Bij akkoord van de Eerste Kamer gaan de meeste nieuwe regels vanaf 2020 in. Alleen de regels over de hoogte van de Wajong-uitkering gaan vanaf 2021 in. We houden je op de hoogte.