Waarom is een jobcoach zo belangrijk?

Waarom is een jobcoach zo belangrijk?

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om goed mee te kunnen draaien op je werkplek, of om een passende baan te vinden? Bijvoorbeeld omdat je autisme hebt, depressief bent of een lichamelijke beperking hebt? Dan is een jobcoach misschien wel iets voor jou. Hieronder lees je het verhaal van Mark. Hij heeft veel aan jobcoaching gehad, en deelt graag zijn verhaal met jou. 

Vastgeroest

Mark heeft het heel lang moeite gehad met het aangaan van sociale contacten. ‘Ik zat heel vaak thuis, en durfde eigenlijk bijna de deur niet uit. Was ook bang dat dit nooit meer zou veranderen; ik had echt het gevoel dat ik zat vastgeroest’. Uiteindelijk kwam Mark via-via in contact met een jobcoach, en samen met hem is hij een traject bij het UWV ingegaan. Dit traject was in de eerste plaats bedoeld om hem wat meer onder de mensen te brengen. ‘Dat was eerst doodeng, maar ik merkte gaandeweg het traject toch dat ik langzaam wat meer zelfvertrouwen kreeg. Natuurlijk ging dat met vallen en opstaan…maar ik ging steeds meer kleine stapjes zetten die me vaker buiten de deur brachten.’ 

Een baan

Eén van die stappen was een werkervaringsplek bij een gemeente. ‘Ook die heeft mijn jobcoach voor me geregeld. Eerst voor een paar uur in de week. Maar later werd dat een paar dagen’. Daarbij zorgde zijn jobcoach ervoor dat het contact met zijn leidinggevende soepel verliep en Mark werk deed dat hij leuk vond en dat hem niet te veel spanning opleverde. Mark heeft veel aan zijn jobcoach gehad: “zowel om me uit mijn isolement te halen, als in mijn zoektocht naar passend werk. En het gaat nu eigenlijk gewoon hartstikke goed met me.’ 

Hulp

Een jobcoach kan je dus, net als bij Mark, helpen met sociale activatie en het zoeken naar passend werk. Eerst zet je dan kleine stappen om weer onder de mensen te komen. Als je dat eng vindt, zal dat eerst in een voor jou veilige situatie zijn. Daarna komt er steeds een stapje bij. Als het allemaal goed gaat en je voelt je zeker genoeg, gaat je jobcoach samen met jou op zoek naar een werkplek. En vind je het bijvoorbeeld lastig om op sollicitatiegesprek te gaan, dan gaat je coach gewoon met je mee. Daarnaast weet een jobcoach ook als geen ander wat er speelt op de arbeidsmarkt en heeft vaak contacten met veel verschillende bedrijven. 

Als je al werk hebt, maar het daarin niet helemaal soepel loopt, bekijkt een jobcoach samen met jou en je werkgever wat er nodig is om goed je werk te blijven doen. Je jobcoach staat altijd klaar om eventuele problemen op te lossen.