Werken loont: dubbelinterview Tom & Sander

Werken loont: dubbelinterview Tom & Sander

In de serie Werken loont portretteert het UWV een Wajonger die met behulp van een coach aan werk is gekomen. Als eerste aan de beurt is Tom, met als jobcoach onze Sander. Tom is nu videoconciërge bij Kinly en heeft daarmee de baan gevonden die bij hem past, maar dit is niet zonder slag of stoot gegaan. Toch is het hele traject leerzaam geweest, niet alleen voor Tom, maar ook voor Sander. Lees hier ook ons uitgebreidere interview met Tom.

De struikelblokken voor Tom

Het algemene principe: na de middelbare school begin je aan een opleiding, deze maak je af, je gaat solliciteren en je hebt een mooie baan. Deze vlieger gaat echter lang niet voor iedereen op, althans niet zonder dat enkele omwegen nodig zijn. Voor Wajongers is de route over het algemeen wat complexer.

Tom werd rond zijn twintigste afgekeurd. Uit onderzoek van de GGZ bleek eerst dat hij ADHD had, uit verder onderzoek bleek dat hij bipolair is. Daarnaast kampt hij sinds zijn jeugd met PTSS. Zijn vriendin maakte een afspraak bij het UWV, om te kijken wat er verder nog mogelijk was. De arbeidsdeskundige van het UWV plaatste Tom in een re-integratietraject en zo kwam Tom in contact met zijn jobcoach, Sander Tensen van Partner in Werk.

Wederzijdse leermomenten

Dat er een klik aanwezig is tussen Tom en zijn jobcoach Sander, daarover kan geen twijfel bestaan. Beiden kun je midden in de nacht wakker maken voor Ben & Jerry’s-ijs. Maar ook lijkt er sprake van een wederzijds respect en vertrouwen.

Tom vertelt dat Sander hem goed helpt in het bekijken van dingen vanuit een ander standpunt. Sander kan iets helder uitleggen, waarna Tom hierop kan vertrouwen. Sander beaamt dat dit het belangrijkst is bij het ondersteunen van Tom, het helpen ordenen van gedachtes. Met de werkgever heeft Sander helemaal niet veel contact meer. Volgens Sander vond Tom het aanvankelijk best moeilijk om aan iets nieuws te beginnen. Maar in de eerste paar gesprekken is uiteengezet waar Tom over de komende paar jaar zou willen zijn, waarna stappen zijn gezet om daar te komen.

Op zijn beurt leert Sander ook weer van Tom. Het relativeren wordt er voor hem eenvoudiger door. Hij is blij dat hij niet met de complexe gedachtegangen te maken heeft die Tom soms heeft. Dankzij iemand als Tom, en hoe hij omgaat met zijn problemen, vindt Sander in zijn eigen leven veel geluk, zegt hij.

Het werk van Tom

Wat is het nu dat Tom precies doet voor werk? Zelf omschrijft hij zich in zijn werk als een soort ‘videobutler’. Hij zorgt dat mensen van bedrijven met elkaar kunnen vergaderen, wanneer ze dat maar willen, 24/7. Hiervoor zet hij alle audiovideoapparatuur klaar en zorgt hij dat alles optimaal functioneert, zodat er meteen kan worden vergaderd. Mensen hoeven hem naar eigen zeggen maar te bellen, en ze kunnen vergaderen.

De baan van Tom: videoconciërge

Met een lach naar je werk

En wat vinden beide heren nu eigenlijk het leukste aan hun werk? Voor Sander komt het neer op het werkelijk impact kunnen maken bij iemand. Je ziet hoe iemand zich ontwikkelt, je maakt alle faseringen mee, zo stelt hij. Tom werd vader van een tweeling, kreeg een nieuwe baan, het bedrijf werd overgenomen. Al deze zaken hebben invloed. Je wordt zelf heel veel rijker van al die ervaringen, die je ook weer kunt gebruiken voor een andere ‘Tom’ of voor wie dan ook, aldus Sander.

Tom vindt het vooral belangrijk dat hij zich nuttig voelt, dat hij echt iets heeft om wakker voor te worden. Over het algemeen gaat hij met een lach naar zijn werk. Via de videoconnecties die hij tot stand brengt, kan hij bovendien binnen een dag de hele wereld rondgaan, zegt hij. Je kunt de sneeuw in de Big Apple zien, je krijgt gesprekken met Duitse cliënten mee.

Loont werk inderdaad?

Je zou dus wel kunnen zeggen dat werken in het geval van Tom én Sander loont, op meerdere vlakken. Al is het maar doordat je jezelf er nuttig door voelt en door de ervaring die je erdoor opdoet. En al moet je er soms veel drempels voor overwinnen, met de juiste jobcoach kun je zomaar een heel eind komen.

Klik hier voor verdere informatie over werk vinden met een arbeidsbeperking.