Werkgevers aan het woord: Geralda Langendam, Waternet

Werkgevers aan het woord: Geralda Langendam, Waternet

Waternet zorgt voor het leveren van drinkwater, sterke dijken en schoon water. Dit gebeurt in Amsterdam en omgeving, in opdracht van de gemeente Amsterdam en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De duurzaamheidsdoelen van Waternet zijn verbonden aan de doelen van de Verenigde Naties. Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen krijgt binnen de organisatie een belangrijke rol. Hieronder valt participatie en inclusiviteit, thema’s waarop Waternet graag samenwerkt. Aan het woord is Geralda, medewerker HR Support en begeleider van onze coachee Maritzka. Hoe krijgt participatie invulling bij Waternet?

Hoe werft Waternet mensen voor participatiebanen?

Om zichtbaar te zijn en met nieuwe kandidaten in gesprek te komen, staan we op Participatiebanenmarkten en doen we mee met Netwerkbijeenkomsten van werkgeverservicepunten uit de regio. Ook delen wij onze vacatures met de Partner in Werk-collega’s die inmiddels meerdere werknemers bij ons begeleiden. Partner in Werk zoekt actief mee bij het werven en selecteren van geschikte kandidaten. We willen mensen graag helpen om weer goed deel te kunnen nemen aan de samenleving. Dit is een win-winsituatie voor iedereen.

Vanuit Waternet worden verschillende participatiebanen gecreëerd. In de buitendienst, maar ook op kantoor zoals bij de Personeelsadministratie. Hier begeleid ik zelf ook een medewerker die via een participatiebaan bij ons is gestart.

Hoe zorgt Waternet dat medewerkers zich op hun eigen manier optimaal kunnen ontwikkelen?

Nieuwe werknemers op een participatiebaan krijgen in het begin alle ruimte om zich de werkzaamheden eigen te maken. Dit wordt heel bewust gedaan om de kans op succes te vergroten. We leiden intern op waarbij niet alleen de nieuwe collega, maar ook de begeleidende collega wordt getraind. Zo heeft Waternet zelf een interne training van twee dagdelen ontwikkeld, gebaseerd op de behoefte van de interne collega. Mocht er naast de interne begeleiding nog behoefte zijn aan een extra training, cursus of opleiding dan kan hier ook over gesproken worden.

Er is ruimte om de begeleiding te bieden die er nodig is. En dat is erg prettig. Voor Maritzka ben ik een vraagbaak: werkinhoudelijk, maar ook voor personele vragen. En mocht ze ergens mee zitten dan vindt ze bij mij ook een luisterend oor. We kunnen dan samen kijken hoe we iets het beste kunnen aanpakken.

Wat doe je specifiek om succes te realiseren?

Voor mijzelf is de “klik” opzoeken belangrijk. Ik communiceer graag open. Dat vinden zowel Waternet als ikzelf belangrijk voor een goede samenwerking. Als er iets speelt, dan wordt dat besproken en wordt daaraan gewerkt. We hebben hiervoor vaste momenten ingepland waardoor we de gelegenheid bieden om eventuele aandachtspunten en natuurlijk de voortgang te bespreken. Dat maakt dat een samenwerking duurzaam kan zijn. Daarnaast is draagvlak binnen het team natuurlijk ook erg belangrijk.

Benieuwd wat Partner in Werk voor jouw organisatie kan betekenen? Neem hier contact op!