Zes tips voor je sollicitatiegesprek

Zes tips voor je sollicitatiegesprek

Yes! Je hebt een strakke sollicitatiebrief geschreven en mag op gesprek komen bij de werkgever. Gefeliciteerd! Maar hoe nu verder? Een sollicitatiegesprek is natuurlijk heel iets anders dan het schrijven van een brief. Het kan best eng zijn om jezelf (voor het eerst) face-to-face te presenteren. Gelukkig hebben wij zes superhandige tips voor je om ervoor te zorgen dat jij die werkgever helemaal omver blaast.

1. Verdiep je in de vacature en in het bedrijf

Tuurlijk heb je al een brief geschreven. Je kent dus als het goed is de vacature en het bedrijf al best goed. Maar herhaling kan nooit kwaad. Lees de vacature nog eens goed door en bekijk welke vaardigheden er worden gevraagd. Bedenk ook meteen waarom jij zo goed bij het bedrijf past. Dit is een van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

2. Maak een vragenlijst

Over vragen gesproken, bedenk van tevoren ook goed welke vragen een werkgever nog meer aan je zou kunnen stellen. Moeite met vragen bedenken? Bekijk dan eens ons artikel over wat een werkgever allemaal zou kunnen vragen. Extra tip: vergeet niet om ook een lijstje met vragen te maken die jij nog aan de werkgever wilt stellen!

3. Kleed je gepast

Wat doe je aan tijdens een sollicitatiegesprek? Altijd lastig! Probeer in ieder geval te bedenken wat voor kleding er op de werkvloer wordt gedragen. Moeten medewerkers nette kleding aan of maakt het eigenlijk niet zoveel uit? Als je niet zeker wat de dresscode is, ga dan voor netjes.

Wat straal jij uit tijdens je sollicitatiegesprek?

Wist je trouwens dat kleur (onbewust) ook een rol speelt bij je uitstraling? Zwart en donkerblauw zijn zakelijk, rood staat voor kracht en geel voor humor en creativiteit. Wat wil jij uitstralen?

4. De avond ervoor

Loop de dag voor je gesprek nog wat praktische zaken door. Heb je alle papieren die je mee moet nemen klaarliggen? Weet je de route naar het bedrijf? Heb je je kleding uitgezocht? Misschien toch nog een keer je vragenlijst doornemen. En natuurlijk ga je lekker op tijd naar bed!

5. Liever te vroeg dan te laat

Als er één manier is om een slechte eerste indruk te maken dan is het wel door te laat te komen op je sollicitatiegesprek. Het maakt niet uit of je met de trein, auto, bus of fiets gaat, je kunt onderweg altijd iets tegenkomen. Ga daarom altijd ruim van tevoren weg.

6. Een goede lichaamshouding

Tijdens het gesprek is het belangrijk rustig en duidelijk te praten en natuurlijk spreek je iemand aan met ‘u’. Door vragen te stellen laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de baan én je gesprekspartner. Dit kun je trouwens ook laten zien als je niet praat. Dat doe je door goed rechtop te zitten, veel oogcontact te maken en te glimlachen. Ga niet met je armen over elkaar zitten, dan maak je juist een onzekere indruk.

Een goede voorbereiding…

Je merkt het al: een goede voorbereiding is het halve werk. Je weet (in grote lijnen) wat je wilt zeggen tijdens het gesprek en het haalt veel van de spanning weg. Heb je zoveel last van stress dat je een sollicitatiegesprek helemaal uit de weg gaat? Dan heb je misschien wel meer nodig dan onze zes tips. Mail ons voor advies of kijk bijvoorbeeld op de website van RCO de Hoofdzaak. Veel succes!